lørdag 13. desember 2008

St. Lucia
Atter en gyllen anledning til å bake. Lussekatter er ikke tørre og smakløse, men saftige og fulle av smak. Hvorfor man står opp klokken halv syv (kunne sovet helt til halv ni) for å sette deig, det kan man jo diskutere - men, jeg hadde lovt jentene på jobben fersk gjærbakst til morgenkaffen. Forresten, jeg la meg jo tidlig i går, så jeg hadde nok stått opp uansett.
Oppskrift på saftige, gule boller
75 g gjær
100 g smør (IKKE MARGARIN TAKK!!)
4 dl melk (HELMELK ER TINGEN HER)
1 dl kremfløte
1 del lys sirup
0,5 dl sukker
250 g kesam
1,5 g safran (pluss 1 sukkerbit)
200 g mandelmasse
17 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1 egg til pensling
rosiner
I dag brukte jeg fersk gjær. Smelt smøret, blandes med melk, fløte, sirup, sukker og kesam. Knus sukkerbiten med safran i morter. Bland dette i væsken, varmes til 37 grader. Hell dette over gjæren og løs opp denne. Riv mandelmassen og blad ned væsken. Bland det tørre (spar 1 dl) og tilsett. Arbeid deigen til den er glatt og slipper bollen. Heves 35 minutter.
Rull ut lussekatter (deigen er litt "kort" å jobbe med, det er vanlig), etterheves i nye 35 minutter. Pensles med vispet egg. Trykk ned noen rosiner.
Stekes på 250 grader celsius, midt i ovnen - cirka 8 minutter.
De er fantastisk gode, alle forsvant veeldig fort.
Ha ei strålende helg!

7 kommentarer:

hildeG sa...

De der ser jo virkelig lekre ut! Selv om jeg aldri har skjønt vitsen med å putte mandelmasse eller marsipan i gjærdeig. Ikke noe for min allergiske familie heller - men akkurat det kan sikktert droppes?

solfrid sa...

Den kan droppes. Den gjør deigen kortere i konsistensen, saftigere og litt rundere i smaken. Dog, her er både smør og fløte, det gjør deigen rund nok.

Guttene elsker gjærbakst, så disse forsvant fort..

Mannen er smådeprimert om dagen, spiser nesten ingenting. Disse fikk han i seg, må passe på slik at han får i seg litt næring. Det går vel over snart. Sover dårlig og kort lunte.

Anonym sa...

For en lekker deig! Den skal jeg huske hvis jeg skulle få tanker om lussekatter neste år.
Håper mannen kvikner til. Klemz !

Ellen Walnum sa...

Å disse så da virkelig lekre, lubne og gule ut!

Merethe sa...

Fikk lyst på fersk gjærbakst jeg :) Så gode ut. Det å gå arbeidsledig er ikke godt...har prøvd det her i heimen også. klem

Anonym sa...

De lussekattene så kjempelekre ut. Har tillatt meg å kopiere oppskriften din:-) Den skal prøves neste gang jeg skal bake lussekatter.

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Disse så da bare kjempelekre ut! Nesten så jeg angrer på at jeg ikke bakte lussekatter selv på lørdag :)