onsdag 31. desember 2008

Snart 2009!

Det gleder jeg meg til. Ny jobb, muligens studier (jeg har så lyst) og en mengde frø som skal såes.

Ønsker alle et herlig 2009 med mitt favorittbilde fra 2008, humle på Knautia.



tirsdag 23. desember 2008

God jul!


Lukten av surkål sprer seg. Kjenner at jeg har begynt å glede meg en smule til julemiddagen. Guttene er allerede i seng, klare for en tidlig morgen. Trampe har strengt bedt dem om å vente til ti før de står opp. *ler rått* Han må være verdens største optimist.

Risgrøten ble perfekt, klar for krem og mandel i morgen. Ha ei fin jul alle dere der ute i verden!

søndag 21. desember 2008

Siste søndag før 24 desember

Ryddedag. Prøvde å få hjelp av minstemann til gutterommet, som kommenterte; Det var jo jeg som rydda rommet i fjor, også!!!! Det var altså sist vi ryddet. Ja, ja en gang i året får da jammen holde.

Nå har jeg kasta masse skit, funnet en DS-spill som har vært borte lenge, støvsuget og er klar for et par dager med jobbing før julaften. Ribba er i boks. Surkål koker jeg på tirsdag. Gleder meg til julematen. Mangler kun juleskinka.

torsdag 18. desember 2008

En hel dag med fri!!

Og, alt man skal gjøre i løpet av denne dagen.

Stein har mest sannsynlig ny jobb fra 1 januar. NAV kan fremdeles ikke svare på om han får dagpenger fra nevnte dato. Hallo? Han er ikke den eneste statsansatte som mottar etterlønn og muligens mister den nye jobben?
Jeg fikk hyggelig brev fra kommunen i dag. 100% omsorglønn. Lønnet som assistent i mitt eget hjem (!). Oj. Er det så ille? Det er muligens det. Jeg ser det bare ikke selv. Ser man hele vårt institusjonsliv med andres øyne, er det ganske så annerledes.

I går handlet jeg julegaver sammen med store datter og barnebarn. Store sønn kommer på besøk i romjulen. Han skal over på Tyrili i januar. Null heroin, null metadon. Metadon gjorde han dorsk, feit og mentalt sløv. Han har vært tøff og klart dette helt fantastisk bra. Endelig, som 31-åring skal han prøve å føre et normalt liv. Hva nå det er? Han er stolt og vi er stolte.

Julemusikk og fyr i peisen, regn, vind og innevær. Ha en fin torsdag!

tirsdag 16. desember 2008

Prøvevideo

Bare for å ha prøvd videoopplasting. Fra dagens juleforestilling.

mandag 15. desember 2008

Jeg vil ha en blå ballong

akoen la inn spørsmål om Iris i dag. Jeg googlet og havnet opp med frø. Oppsan. Men....det ble kun 2 sorter, slå den liksom.


Iris Pacific Coast Hybrids
Primula x tommasinii You & Me Blue

To runder med GUndas rom-rosin-likor-konjakkkuler er i boks. Man bliver litt svimmel i hodet etter tre kuler.

Tjukk i hue?

Søndagens morgentema var hoder, mangel på hva som er inni og størrelse. Mor, minstemann og Trampe har alle meget store hoder. Syver og far har nette små hoder.
Syver konkluderte; "Hodet mitt er nok lite utenpå, men inni er det stort, veldig stort."
Hva som er inni hodene til resten av familien, tør jeg ikke tenke på engang.... Lite inni og schvært utapå.





lørdag 13. desember 2008

St. Lucia




Atter en gyllen anledning til å bake. Lussekatter er ikke tørre og smakløse, men saftige og fulle av smak. Hvorfor man står opp klokken halv syv (kunne sovet helt til halv ni) for å sette deig, det kan man jo diskutere - men, jeg hadde lovt jentene på jobben fersk gjærbakst til morgenkaffen. Forresten, jeg la meg jo tidlig i går, så jeg hadde nok stått opp uansett.




Oppskrift på saftige, gule boller
75 g gjær
100 g smør (IKKE MARGARIN TAKK!!)
4 dl melk (HELMELK ER TINGEN HER)
1 dl kremfløte
1 del lys sirup
0,5 dl sukker
250 g kesam
1,5 g safran (pluss 1 sukkerbit)
200 g mandelmasse
17 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1 egg til pensling
rosiner
I dag brukte jeg fersk gjær. Smelt smøret, blandes med melk, fløte, sirup, sukker og kesam. Knus sukkerbiten med safran i morter. Bland dette i væsken, varmes til 37 grader. Hell dette over gjæren og løs opp denne. Riv mandelmassen og blad ned væsken. Bland det tørre (spar 1 dl) og tilsett. Arbeid deigen til den er glatt og slipper bollen. Heves 35 minutter.
Rull ut lussekatter (deigen er litt "kort" å jobbe med, det er vanlig), etterheves i nye 35 minutter. Pensles med vispet egg. Trykk ned noen rosiner.
Stekes på 250 grader celsius, midt i ovnen - cirka 8 minutter.
De er fantastisk gode, alle forsvant veeldig fort.
Ha ei strålende helg!

onsdag 10. desember 2008

Eg har funne frem stakjen, resten får kona ordne..

"Noe jeg skal kjøpe med hjem?" (spør fruen, lett til bens og glad til sinns, med ei nyvunnet flaske rødvin)

"Ei jævla hushjelp, kjøkkenet er et forbanna rotereir!!" (ettersom det var jeg som lagde middag i går, må vel skylden sies å være min).

Jaha, ja. Hva er dette? Ettersom jeg ikke kjøper hushjelper, ble løsningen (tung sådan )å donere flasken til dagens helt. Pappa. Pappa lager middag. Og, pappa er flink til å lage middag. Ungene kysser føttene hans. Glemte å nevne finaleretten i tirsdagens innlegg. Koteletter. Med fløtegratinerte poteter fra Toro. Peppersaus. Grønnsaker? "Poteter er da grønnsaker!!?"

Sinnet kan i etterhånd tilskrives NAV. Dessverre. Mannen er uten jobb fra 5 januar, som så mange andre. Ringe NAV, registrere seg etc. Problemet er at mannen får etterlønn fra sin gamle arbeidsgiver, Forsvaret. Denne pensjonen (oppgitt slik på L&T) er NAV ikke sikker på om skal gå inn i grunnlaget som legges for dagpenger. Det vil si, den forkortes - mener saksbehandleren. Lønnen fra Forsvaret er på 60% av regulativlønn som han hadde da han sluttet. Lønn fra ny arbeidsgiver er i mine øyne den reele summen de skal forholde seg til, og ikke blande inn noe annet. Nå er hverken mannen eller jeg redd for at han ikke får jobb ganske kjapt. Han har veldig mange bein å stå på. Denne muligheten har mange statsansatte hatt og det må da ha blitt utarbeidet et lovverk ift til denne situasjonen som flere enn mannen kan komme i? Blodtrykket var faretuende høyt da jeg kom hjem, sint som han var.

Middagen var god.

Overskriften er hentet fra Varden, 5 på gaten; Hva har du gjort til jul?

tirsdag 9. desember 2008

Middag fra mor er noe ordentlig skit

"Det er mye tryggere å spise middag når pappa lager mat - da vet vi hva
vi får."

Jommen sa jeg fiskeboller. Fersk fisk, villris, god saus og masse deilige grønnsaker serverte mor. Njet, kun Trampe smakte på fisken. De to yngste satt og skrek i to timer. Da kom pappa hjem med pizza fra en eller annen tilkjøringspizzagreie. Han hadde vært på et og annet møte i bedriftsidretten. De møtene varer i haugevis med timer. Da spiser de pizza. Sunne mennesker. Ungene strålte og Syver uttalte de berømte førsteord. Mine barn. Mine arvinger. Sviket er totalt.

Pappas meny består av følgende:

Grandis

Dr. Oetker

Erter, kjøtt og flesk fra Trondhjems

Brun lapsskaus fra samme leverandør

Pasta (laaange og tynne sådanne) med Toro spaghettisaus

Røkt kjøttpølse med potetstappe (pose) og tomatbønner

Fjordland (stoort utvalg må vite)

Det er mannen med sakene inn ordnung. Bøyer meg i støvet.

Er ajour med frøutsendelser.

mandag 8. desember 2008

8 dsmbr

Frøhylster på 'Pink-White'. Den ene kommer til å råtne, men den andre ser frisk og fin ut.


'Apple Blossom' har sprunget ut. Nydelig.


'Alfresco' tar helt av. Vakkert, vakkert.

Ja, ja. Det ble et skikkelig Hans og Grete-hus =D.



Begonie og Pelargonium klarer seg fint i den kalde vinduskarmen. Ingen lus og ingen råte.




Ikke noe i kalenderen!
(Øh. Det glemte jeg i går kveld.)

Kvart på seks. Kvart på seks! Syver hadde riktignok vært våken siden halv tre, men å vekke moi før seks?

Det blir en laang mandag...

søndag 7. desember 2008

Kurt blir grusom

Da har vi endelig sett Kurt på kino. Sigurd og undertegnede gikk til byen. En deilig tur, sol og vindstille.
Begge gikk fornøyd ut. En herlig film, klar sekser fra oss begge. Mere fra den kanten, takk.

Teaser.

7 desember!


To utmerkelser på samme dag! Rødmer her jeg sitter. Røsslyng og Lene på Lillehammer. Tusen takk! Det var veldig hyggelig og en smule flaut med rosende ord. Det er det vel alltid.
"Denne bloggen investerer i og tror på NÆRHET- nærhet i rom,
tid og forhold! Disse bloggerne er usedvanlig sjarmerende og søte, og formålet er å finne og å være venner. De er ikke opptatt av utmerkelser og selvhevdelse.
Vårt håp er at når båndene på disse utmerkelser er kuttet, vil enda flere vennskap ha forplantet seg. Vær vennlig å gi litt ekstra oppmerksomhet til disse! Gi denne utmerkelsen til åtte bloggere, som igjen må velge seg åtte nye.
Inkluder denne teksten på utmerkelsen deres."
Jer er innom maange blogger i løpet av dagen, så å finne åtte som utmerker seg er vanskelig.
Røsslyng og Lene får utmerkelsen tilbake. Rett og slett fordi de fortjener det.
Ellers vil jeg sende utmerkelse til;
Alle gode skrivere.
Nå pynter vi pepperkakehus... Det går unna kan dere si. Litt i munnen, litt på huset.

tirsdag 2. desember 2008

2 des


I dag ble det lilla svibler fra Mester Grønn. Lilla steiner og lilla duk. Kremt. Ikke helt Britt Åse, men nesten. Lukter like godt.
Manien har gjort store innhugg i ryddelista. Julemusikk og levende lys. TVen har jeg ikke sett på siden en eller annen gang forrige uke? Det er deilig.






mandag 1. desember 2008

1 desember








Og jeg er i gang med de sju slaga. Pepperkakene er først ute i år. Guttene gikk på med enorm energi. Gløgg, julemusikk - og, faktisk; det snødde ute! Litt gruff etter siste langpanne, ellers en veldig rolig stund. Julekuler ble ørepynt og, minstemann kler da rødt?
Trampe fant frem den største julenissalua i esken fra loftet (endelig lys i kjøkkenvindu, puh!) og far sovna fra alt. Ono og Lennon sang om alt det triste med jula og jordmor-Matja er fremdeles - ja riktig; jordmor. Pepperkakene er vel ikke av den helt vanlige utgaven, men som Stein sier; slik er det nå en gang å bo på institusjon.
Nu står englegardinene for tur.

Søren tute, jeg har faktisk sådd 12 arter med stauder.

Årets julekalender hos Hagegal har begynt og jeg har pakket den første premien. Jobber helt frem til julaften.

Ugh!