mandag 6. oktober 2008

Må jeg?

Fyttikatta. Ei j.. halv ku. Ja, det er godis. Ja, det er gratis. Ja, det er mye. Ja, det er barn som sulter. Nei, det hjelper ikke å la vær å spise. Dette er kortenkt, nei kortkjørt og en smule miljøvennlig mat. Jeg må bare få det ut. Syv, sju, 7 Gilde-bakker med elg. Det er mye, og jeg ser ingen ende på dette. Stein er så klart ute med jyplingene og spiller sin første seriekamp. Måtte tapet mot Varteig (indre enfold) bli stort og bittert.
Her sitter jeg og skjærer alene, med blod langt oppover albuene, mens Syver sitter og ler ondt av sin gamle mor. Han mener bestemt at han besvimer av en smule blod, og nekter å hjelpe. Tenåringen deklamerte ode til elgen (ÆSJ) og forsvant tilbake i hulen.
Som hevn har jeg lastet ned alle 80-tallslåter jeg synes svinger på Ipoden og gauler i vei. Den er søt. Hevnen, altså.

Svoger og svigerinne på jakt. Svoger'n har et snev av Lars Monsen utseendemessig. Litt ellers også...

16 kommentarer:

hildeG sa...

hehe
Litt misunnelig på elgkjøttet, men en halv ku er kanskje i overkant på en kveld.
En venninne av meg (som skyter selv..) pleier å lage gravet elgkjøtt til diverse musikalske tilstelninger (hun synger alt også...) Det er skikkelig nam.
Bare sånn i tilfelle du ikke føler for å fryse alt sammen.

Villrose sa...

Ja, og det er skrekkelig godt.
Og, du skal vel lage ordentlig kraft?
(Sånn som tar en dag)

solfrid sa...

Skyte selv kommer jeg aldri til å gjøre. Gravet elgkjøtt; må lete etter oppskrift. Det blir mye av det samme. Jeg kutter ut elghakk, av det bruker vi lite eller ingenting. Men, kjøttet brukes til å woke, på pizza etc.

Håper du har en rolig kveld :o)

solfrid sa...

Villrose; jeg har en hel fridag i morgen. Jeg har begynt å koke kraft, bare så du vet det.

Jeg har ikke sangstemme, ifølge min familie...

Elisa sa...

Eg er vant til halve hjortar rett som det var i oppveksten. Men hos oss var det ingen bønn, eg og søster måtte brette opp erma og dekkast med gørr og blod saman med mor og far. Ikkje populært. Men resten av året var det godt å ha tre (!) fryseboksar fulle av mat. Var vel ein del fisk og bær oppi der også då, ikkje berre hjort...

Elisa sa...

Og forresten skulle eg gladelig svingt kniven over ein halv hjort her hos oss, då snakkar me verkeleg søt hevn for alle oppspiste roseknoppar og ripsbærbuskar!

hildeG sa...

Gravet kjøtt er kjempeenkelt og kjempegodt...
Siden jeg verken skyter selv eller har noen som leverer elg, pleier jeg å grave oksekjøtt. Godt det og..

solfrid sa...

Jeg fant en oppskrift. Det ser veldig lett ut.

Gravet vilt

solfrid sa...

Elisa; jeg er veldig glad for alt som ligger i fryseren. Dessverre er barndommens tyttebær- og blåbærturer ikke levende lenger. Planlegger hvert år, men den gang ei. Hjort har jeg aldri smakt. Sender over gubben på jakt, så slår vi to fluer i en smekk =D

Lene sa...

Å - litt misunnelig, men samtidig unner jeg deg virkelig ikke å måtte gjøre hele den jobben der alene.

Hva er det med jegere og fiskere som tror at jobben er gjort når viltet er i hus? Det er jo bare den morsomme hobby-jobben som er gjort da.

Vel - som sagt - jeg skulle gjerne fått hjem et stykk jeger med et stykk dødt dyr over skulderen - og lyst til å omdanne dyret til mat.
Det hadde vært kult. :)

solfrid sa...

Å, det er muligens en biff eller tre til deg, også. Jeg har ikke vært på besøk på aldri så leeenge. Det hadde jo vært en meget gyllen anledning :o)

Stein kommer hjem snart, da har han så mye energi i kroppen, så soving blir det lite med noen timer. Han er kjappere enn meg, så vi håper på å bli ferdig en gang i natt...

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Elgku hørtes stort og grovt ut. Selv tar vi aldri hjem annet en kalv, når det gjelder elg. Eldre og større dyr av elg, synes jeg har for grovt kjøtt. Hjort, derimot, kan vi ta hjem hvor stort det skal være - og rein også. Leif Magne - jegeroppsyn i tre uker under reinsjakta - kom hjem med storbukk i år. Mellom 95 og 100kg var den, og nå til dags er det skjelden at de blir så store. Fordelen jeg har, er at han er med og skjærer. Jeg har alltid hatt med mor på kjøttskjæring, men i år syntes jeg ikke jeg kunne spørre henne. Vi skar nakken - 16kg - en kveld, mens vi skar resten neste dag. Beina koker jeg kraft på. Leif Magne er med på elg- og hjortejakt også, så her i huset blir det viltkjøtt vi spiser mest av - nesten ingen ting oksekjøtt.
Jeg synes det er greit å skjære kjøttet selv, for da vet jeg hva som er oppi kjøttkakene, karbonadene, stekene, grytekjøttet osv....

solfrid sa...

I fjor hadde vi kalv, det var nok det beste kjøttet jeg har hatt. Jeg er IKKE dreven, det er det Stein som er. Men, det blir da bra :o)

Berit sa...

Vi pleier stå på liste for fallvilt - dvs påkjørt elg - det pleier også komme ubeleilig. Men vi pleier fordele arbeidet på flere dager. Haster da ikke sånn, blir bare mørere kjøtt.
anbefaler elggryte a la finnbiff med masse kantareller, nam!

solfrid sa...

Berit, jeg har blitt mye flinkere med årene. Svigers lagde mye hakk (drøyde med medister) og steker. Ikke en eneste biff. Lagde en helt fantastisk gryte i fjor. Den lever jeg på ennå. Jeg får IKKE til elgkaker. Det er å leve med. Elgen er ferdighengt, det var såpass mildt. Husker høsten for to år siden. Intet kjøkken, kun et stuebord grunnet vannlekkasje. Det var kjedelig det.

Kirsitns bakgårdshage sa...

Røkt, tørket elghjerte er fantastisk godt! Men jeg aner ikke hvordan man går frem for å lage det...